Hej! Det är jag som är KlaxMax!

Historik


KLAX startades 1990 i Berlin av Antje Bostelmann, konstnär och pedagog, som en målarskola för barn.

n52353294_g


KLAX startades 1990 i Berlin av Antje Bostelmann, konstnär och pedagog, som en målarskola för barn. Därefter har verksamheten utvecklats till ett företag för barnomsorg och skola där barns kreativa skapande fortfarande har en central roll. I Tyskland driver idag KLAX ett trettiotal förskolor, grundskola, pedagogutbildning, en lägerskola, ett mindre bokförlag (Bananenblau) samt ett galleri för utställningar av barnkonst (www.klax-galerie.de).

I linje med KLAX miljö- och hälsoarbete drivs där även ett cateringföretag med inriktning på ekologisk och nyttig mat. KLAX förskolor och skolor i Tyskland drivs som allmännyttiga företag, en särskild bolagsform för företag vars eventuella ekonomiska vinster ska återinvesteras i företaget.

2008 bildades KLAX gGmbH Tyskland Nordenfilial i samband med att förskolan Klossen i Sollentuna startades. 2010 tog KLAX över förskolan LyckeLiten i Sollentuna, vilken omformades till en KLAX-förskola och i samband med detta även bytte namn till Labyrinten.
Hösten 2014 tog KLAX över Kulturförskolan Cosmos i Hammarbyhöjden, våren 2017 tog KLAX över Hälsoförskolan Friskus i Trångsund och hösten 2018 öppnades KLAX tredje förskola i Sollentuna (femte totalt) som döptes till Abakus.

Ett syfte med att bedriva förskolor även utanför Tyskland är KLAX filosofi att verka över gränser, lära av andra och förena människor oavsett språklig eller kulturell bakgrund. 2013 bildades KLAX AB och filialen avvecklades.